Frank Bjørklund, svensk maler, tegner og grafiker.

Surrealist: «Här är allt som ser ut att vara något, förmodligen något annat. Å andra sidan är det som ser ut att vara något annat förmodligen inte det. Här gäller inte vardagens givna fysik som vi vant oss vid.»

Sedan debuten 1983 har Bjørklund blitt berømmet for sin underfundige, aforistiske kunst og har blant annet fått det svenske kongeparets stipendium i 1986. Tallrike utstillinger i Sverige og i det øvrige Europa har gitt han en etablert og framtredende status som kunstner.

Representert på auksjonen med trykket «Galghumor», 11/15

Paul René Gauguin, født 27. februar 1911, fødested København, død 14. februar 1976, dødssted Spania. Maler og grafiker. Særlig kjent for fargetresnitt, materialbilder og skulpturer. Har også laget teaterdekorasjoner og bokillustrasjoner.

Gjennombrudd som grafiker i 1947 med en separatutstilling i Galleri Per i Oslo. Etablerte seg som en av pionerene innen den nye norske “tresnittskolen”, som betegnet en slags felles holdning og tro på tresnittets mulighet for sosial utbredelse, et billig og demokratisk alternativ til det eksklusive oljemaleriet. Gauguin var sympatisk til venstresida i norsk politikk og var i åra rett etter krigen knyttet til avisen Friheten.

Mange politiske motiv, men for det meste valgte imidlertid Gauguin et muntrere leie, med motiv fra dyre- og insektliv, elegant formede sjøhester og sirlige øyestikkere, hvor han til fulle fikk utfolde det fabulerende i sitt talent. En stor oppfinnsomhet i motivvalget falt sammen med en høy grad av eksperimentering med trykkteknikker og -materialer.

Muntre og underfundige er også hans illustrasjoner i Inger Hagerups Så rart, Lille Persille og Den sommeren. Av dekorasjonsoppgaver i større format kan nevnes utsmykninger i Hotell Viking i Oslo, hurtigruteskipet Nordstjernen og det tyske turistskipet Die bunte Kuh.

I begynnelsen av 1960-åra begynte han med litografi, serigrafi, skulptur, collage og materialbilder. I sine jernskulpturer tok han utgangspunkt i skrapmetall, rustne skruer og muttere, biter av stangjern, rør osv. og smidde og banket det hele sammen til humørfylte skikkelser. De minnet om fugler, insekter, dyr og mennesker, men bar alle preg av å være født av Gauguins sprudlende fantasi. Utpreget dekorative er også hans mange materialbilder. (Kilde: Nils Messel, Store norske leksikon)

Vårt bilde er trykket «Mantis religiosa, Kneler» fra 1977, 19/30. Bildet har fått ny ramme i 2010.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s