Elevene ved Kristiansund videregående stiller ut

Lørdag 2.april klokka 12 er det altså vernissage på en annerledes utstilling i Kunstforeninga. De estetiske studieprogramma ved Kristiansund videregående skole viser en del av sine prosjekt for publikum.

 
Elevene var gått heim for dagen, men vi fikk en prat med lærerne Torill Tingvoll, Signe Aasen og Bodil Telstø da vi stakk innom lokalet på torsdag ettermiddag, for å se hvordan det gikk med forberedelsene.
Da styret fikk henvendelsen om vi ville låne ut Kunstforeninga til ei slik utstilling, sa vi med glede ja. Nå spør vi lærerne hva som er bakgrunnen for at de ønsket å stille ut i våre lokaler.
– Vi er jo veldig glad i Kunstforeninga, da, og vi vil gjerne være med å trekke ungdom til huset. Men først og fremst ønsker vi at elevene skal få vise seg fram utenfor skolens område, slik at folk får greie på hva vi gjør og hva de kan. Kanskje vi har fått litt inspirasjon fra musikklinja på Atlanten. Der har de vært veldig flinke til nettopp dette. Vi har også dyktige elever med allsidig kompetanse, og viss arbeidet deres skal være noe verdt, må vi få vist det fram. Vi har jo lyst til å få fram hvilke kvalifikasjoner elevene får gjennom denne utdanninga.
Vi tar en runde rundt i lokalet, og ser at de to studieprogrammene har fått hver sine vegger. To utdanningsprogram har erstattet det som før het Tegning, form og farge, forteller lærerne.
Vg1 Design og handverk
Det ene programmet er Vg1 Design og handverk. Etter det første året kan elevene ved Kristiansund vgs velge å gå videre enten på Interiør og utstillingsdesign, eller på Frisør.
Vi blir lovet at frisørelevene kommer til å gjøre seg sterkt gjeldende under åpninga, med sitt eget show.
Elevene på Interiør og utstillingsdesign er allerede nesten ferdige med sin del av utstillinga. Noe av det de har valgt å stille ut, er møbler basert på gjenbruk. Vi lar oss begeistre av oppfinnsomme detaljer, som for eksempel en lampeskjerm av en gammel melkesil og en krakk som er laget av noe som opprinnelig var et paraplystativ.
Stil- og kunsthistorie er også en del av det elevene må ha kjennskap til. Utstillinga viser blant anna en praktisk oppgave der elevene har arbeidet medå skape møbler ut fra dette perspektivet.
”Allmenn med tusj”
Design og handverk deler plassen med Studiespesialisering med formgivingsfag. Dette er et utdanningsprogram som gir generell studiekompetanse etter tre år. Det er ikke til å stikke under en stol at programmet har kjempa i motvind sia det ble oppretta under den siste skolereformen.
– Vi tror en av årsakene til det, er at elevene ikke greier å finne fram på grunn av det tungvinte navnet, sier Signe. – Elevene våre kaller det ”Allmenn med tusj, og det er faktisk et mye mer betegnende navn, skyter Torill inn. – Jo, det burde opplagt ha fått en annen og bedre tittel. Dessverre er vg1 i krise ved skolen vår nå. Vi trenger faktisk fem elevsøknader til før første mai!
Et tap for byen dersom en skulle miste dette programmet?
– Absolutt! I dette studieprogrammet er blant anna arkitektur og design av våre visuelle omgivelser et av nøkkelemna. Et anna er scenografi og kostyme. Det er kjempeviktig for en by som Kristiansund å ha vel utdanna folk på disse områdene. Kristiansund ønsker jo å profilere seg som en kulturby, – som gjenreisningsbyen framfor noen, og som en by med kompetanse på opera- og scenekunst.
Vi ønsker elevene og lærerne ved Kristiansund vgs lykke til med utstillinga, og håper virkelig de får et stort publikum. Det har blitt ei utstilling som fortjener at mange ser den. Og ta gjerne barna med, for her er det mye å glede seg over både for små og store!

Randi Ida N. Rønning

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s